Μέτρα υγιεινής & ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού-Οδηγίες πρόληψης μετάδοσης της Ηπατίτιδας Α΄.-
Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Η θνητότητα της ηπατίτιδας Α κυμαίνεται από 0,1% έως 0,3% , ενώ τα άτομα με χρόνια νόσο του ήπατος έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από κεραυνοβόλο ηπατίτιδα . Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α και ότι η αντιμετώπισή της είναι συμπτωματική. Η ανάρρωση από το νόσημα επιφέρει χρόνια ανοσία .
Α) Τρόποι μετάδοσης. Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με :
α) την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή
β) τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή
γ) σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών
Η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.
Β) Γενικά Μέτρα Πρόληψης
Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη της μετάδοσης της ηπατίτιδας Α . Στα γενικά μέτρα πρόληψης συγκαταλέγονται τα εξής:
1) Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στο οικιακό και εργασιακό περιβάλλον (καλό πλύσιμο των χεριών πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής, και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας ή προφυλακτικού – δεν μοιραζόμαστε τρόφιμα , ποτά και τσιγάρα με άλλους) ,
2) Σχολαστική απολύμανση των επιφανειών με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους εστίασης. Η αναλογία οικιακής χλωρίνης και νερού βρύσης που συστήνεται για την αποτελεσματική απολύμανση των επιφανειών είναι 1:100.Ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βρασμό του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής χλωρίνης (για επιφάνειες).
3)Λήψη μέτρων κατά την αποκομιδή των λυμάτων .
4)Αποτελεσματική απολύμανση του πόσιμου νερού, εξασφάλιση καλής λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και μικροβιολογικός έλεγχος του νερού σε τακτική βάση . Σε περίπτωση αμφιβολιών περί της ποιότητος του ύδατος του δικτύου ύδρευσης : κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού , δε χρησιμοποιούμε παγάκια και δεν πλένουμε φρούτα και λαχανικά με νερό βρύσης .
5) Εμβολιασμόςεπίνοσων ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου .
Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων σε 0 και 6 μήνες(Υπουργικές αποφάσεις: Υ1/Γ.Π/οικ. 21868, 13/02/08 και Υ1/Γ.Π. 158238, 23/01/08-Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι πολύ υψηλή (>94%).
6) Εμβολιασμός επίνοσων ατόμων που πρόκειται να ταξιδέψουν ή να εργαστούν σε περιοχές υψηλής ή ενδιάμεσης ενδημικότητας
7) Μαγείρεμα των οστρακοειδών στον ατμό για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα ή βράσιμό τους στους 85-90 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά πριν την κατανάλωση .
Το Αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί σε κρατητήρια , υπηρεσίες φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων , δίωξης λαθρομεταναστών , τακτοποίησης αλλοδαπών και δίωξης ναρκωτικών ως εκ της φύσεως της υπηρεσίας του μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει σε κλειστό πληθυσμό λόγω του στενού συγχρωτισμού που απαιτούν οι συνθήκες της συγκεκριμένης εργασίας .Το ίδιο ισχύει επίσης και για τα άτομα που υπηρετούν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.). Ως εκ τούτου προτείνεται ο εμβολιασμός του, αφού προηγηθεί έλεγχος αντισωμάτων έναντι του ιού της ηπατίτιδος Α (Anti-HAVIgG).